ful_


BAKGRUNDSBILD
Ful order, bilaga
JOEL Works
Bilden är beskuren

HJÄRTESPALTENKära Ful-Ulf

Jag, mina partners och sambos har ett problem. Vi saknar de där vardagliga orden som kan beskriva våra relationer till varandra. Vi hoppas att du kan hjälpa oss! Vi gillar begreppet ”stjärnfamilj” och kanske skulle vi kunna använda termen ”stjärnsläkt” för att berätta att vi är många som har band till varandra som inte är juridiska eller biologiska? Men det krävs lite mer jobb med terminologin för att kunna beskriva alla våra inbördes relationer. I den monogama relationsvärlden finns ord som pojkvän, särbo, fru, älskarinna, svägerska, ingift moster, ex, brorsbarn, kusiner, gudson.

Jag skulle vilja kunna presentera var och en av mina partners med ett ord som visar att det här är en person som står mig mycket nära men att vi inte har en exklusiv relation. Det finns redan begrepp som ”primärpartner” och ”min andra partner”. Förutom att de orden låter lika tråkiga som något ur ett folkbokföringsregister så skapar de en värdeskillnad som jag inte är bekväm med. Skillnaden handlar ofta mer om praktiska omständigheter. Att en bor med och träffar en av sina partners oftast betyder inte automatiskt att en värderar den högre.

Jag vill också ha ord som beskriver vad mina partners partners är för mig. Detta är ju viktiga personer som har en stor plats i mitt liv, genom att de är älskade av de som jag älskar. Även mina partners partners barn är viktiga och de har såklart en relation till mina barn som kan behöva benämnas.

Eftersom några av oss bor tillsammans i kollektiv, så behöver vi även ord för att vara sammanboende. Gärna ord som kan berätta att vi bor ihop men inte nödvändigtvis har någon romantisk och/eller sexuell relation. Ordet ”sambo” betyder för de flesta att en delar både hushåll och kroppsvätskor med den personen.

En sista sak jag funderar över är vad jag ska kalla de relationer som övergått från sexuella till platoniska kärleksrelationer. Dessa vänner har trots allt en särställning. Kanske behövs det även en term för klassiska one-night-stands, mest för att klargöra att detta inte är fråga om otrohet.

/Kärleksfull men rådvill

PS. Det skulle såklart även vara fint om jag hade ord för att presentera mina sambos partners barn och deras partners med ord som beskriver deras relation till mig. Men jag vill inte heller tynga dig med för mycket arbete så det kan du ju vänta med om det blir för svårt.© 2010 Ful